22jan

Kisvonatozás

  • Start at 00:00DE.

kisvasutNagyon jó móka az egész családnak a hagyományos kisvasút, amely Gyöngyösön a Mátra Múzeum mellől indul és 2 különböző útvonalat is választhatunk: Mátrafüred és Szalajkaház. Nyáron nyitott kocsikkal is közlekedik, télen kályhával fűtik a fapados és a párnás kocsikat. Különlegessége a nosztalgiajárat, amelyet a már 60 éve üzemelő gőzmozdony, Gyöngyi húz.
Mátrafüred: remek kiránduló célpont akár kisebb erdei séták vagy nagyobb túrák kiindulópontja.

– Gyerekekkel nagyon jó kis patakozásra (gumicsizma ajánlott) van lehetőség
– Ördögforráshoz menet, gyalogosan különböző útvonalakon Sástóra  1 óra alatt fel lehet jutni.

– Erdővel övezett parkjában kiskápolna, hangulatos játszótér, sportpálya is található
– Jó éttermek közül választhatunk (ajánljuk pl. Benevár étterem, Fenyves Panzió, Kóborló vendéglő) vagy választhatunk a büfésor gazdag kínálatából is.
– Itt található az egyre népszerűbb Hegyi Sportok Bázisa, amely High-tech túrákat kínál széles választékban profi túravezetőkkel.

Visszafelé: Összetett programlehetőséget kínál, több helyen is leszállhatunk.
– Választhatjuk újra a kisvonatot vagy a kiépített kerékpárúton hangulatos séta keretében legyalogolhatunk Gyöngyösre vagy kerékpárral is legurulhatunk (nyáron a nyitott kocsin lehet szállítani a biciklinket is).
– További lehetőség lefelé jövet, ha a Farkasmály megállónál szállunk le, akkor nagyon hangulatos borkóstolót ajánlunk a pincesoron vagy akár komplett ebédet, vacsorát kínál a Regélő Csárda. Előtte javasolt meglátogatni a Go-kart pályát (a Farkasmály megállótól mintegy 150 m-re Füred felé).
– Szalajka-ház: útközben a lajosházai és a gyöngyössolymosi megállóval együtt remek túrák kiindulási pontja: pl. Lajosháza-Gyöngyös, Lajosháza-Mátrafüred,nehezebb túrák: Lajosháza-Kékestető, Lajosháza-Sástó, Szalajka-ház-Mátraháza. A Mátravasút a Szalajka-ház útvonalon kitűnő programokat kínál ünnepekre (Húsvét, Majális, Pünkösd, Szilveszter): gőzmozdony vontatású nosztalgiavonat, tűzijáték és esti túra várja az érdeklődőket. Ilyenkor az Egererdő Zrt. a teljes hétvégén ingyenesen biztosítja a tűzifát bográcsozáshoz, szalonnasütéshez a Szalajka-háznál és a Lajosházán lévő tűzrakó helyeken.

Elérhetőség: 3200 Gyöngyös, Dobó út 1., Magtártól 14 perc (10 km)
Menetrend:
www.kisvasut.hu/view_cikk.php?id=2237&rfa=160
Díjszabás: áraik alacsonyabbak is lehetnének, de az élmény kárpótol:
www.kisvasut.hu/letoltes/20140411/matravasutdijszabas2014.pdf

 

Percek alatt lefoglalhatja szobáját  a jobb oldalon, vagy a +36/70-77-27-500 -as telefonszámon.